Het eerlijke verhaal achter duurzame materialen

De vraag naar duurzame producten wordt steeds groter. Meer dan ooit zijn we ons ervan bewust dat we zuinig moeten zijn op onze grondstoffen en het milieu. Dat we bergen afval produceren die vaak niet of slecht gerecycled kunnen worden of in de natuur belanden.

Omdat ook ik de natuur een beetje groener wil maken en de oceaan een beetje schoner, verkoop ik alleen relatiegeschenken en giveaways van duurzame materialen zoals bamboe, rijstafval, koffiedik en zelfs olifantenpoep. Heb je nu altijd al willen weten hoe van olifantenpoep een notitieboek wordt gemaakt? Lees dan vooral even verder.  

Bamboe


Hoe duurzaam is bamboe?
🌱

Laat ik het eerste misverstand maar meteen de wereld uithelpen. Bamboe is geen houtsoort, maar een grassoort. En het groeit bijna ontembaar snel. Een eigenschap die tuinbezitters tot waanzin drijft, maar die voor productie juist heel duurzaam is. In slechts 3 tot 5 jaar is een bamboescheut volgroeid. Even ter vergelijking: een boom doet daar zo’n 40 tot 120 jaar over. En waar je een boom definitief kapt, groeit er bij bamboe uit dezelfde wortels gewoon weer nieuwe bamboe. Bamboe laat zich dus niet zomaar uitroeien! En dat is maar goed ook.

Er zijn geen pesticiden nodig om bamboe te beschermen tegen insecten en schimmels. Het enige wat bamboe eigenlijk nodig heeft is zonlicht en water. En zelfs daar krijgt de natuur een hoop voor terug. Bamboe absorbeert namelijk meer koolstofdioxide dan andere planten en produceert maar liefst 30-35% meer zuurstof!

Dat alles maakt bamboe tot een geweldig duurzaam materiaal. Nog een fijne eigenschap is dat het op veel manieren verwerkt kan worden tot relatiegeschenk. Bijvoorbeeld tot koffiebeker of notitieboek.

Olifantenpoep


Rete-duurzaam: producten van olifantenpoep
🐘

Wereldwijd worden er jaarlijks 4 miljard bomen gekapt voor de papierindustrie. Niet zo gek dus dat er gezocht werd naar boomvrij papier. En die oplossing vonden ze in… jawel: olifantenpoep.

Wat maakt olifantenpoep duurzaam?

Hoe dat werkt? Olifanten zijn planteneters. Hierdoor bevat hun mest cellulose: de grondstof van papier. In de maag van de olifant is die cellulose bovendien al voor een groot deel verwerkt. Hierdoor zijn er veel minder chemicaliën nodig bij de uiteindelijke productie tot papier. En laten we wel wezen: olifanten zijn een soort wandelende papierfabrieken. Want met een dieet van zo’n 180-200 kilo per dag, moeten ze zo’n 16x naar de wc…  

Van olifantenpoep kunnen dus een hoop duurzame producten worden gemaakt. Zo ook GreenOlly, ons notitieboek. Maar wees gerust: hij stinkt niet!

Dankzij olifanten sparen we dus bomen én chemicaliën. Maar we sparen ook de olifanten zelf! Neem bijvoorbeeld Sri Lanka. Daar worden normaal gesproken veel olifanten afgeschoten omdat ze de oogst vernietigen. Nu men ontdekt heeft dat olifantenpoep een waardevolle inkomstenbron is, brengt het mens en olifant dichter bij elkaar.

Bekijk onderstaande video voor meer informatie over olifantenpoep:

Vilt


Je hebt er vroeger op school vast mee geknutseld: vilt. Vilt is een ontzettend fijn materiaal. Het is ademend, kleurvast en zelfs water- en vuilafstotend omdat het natuurlijke oliën bevat. Maar vilt is een product op zich. Vilt wordt namelijk op zijn beurt weer gemaakt van wol.

Van wol tot vilt

Als je wol onder een microscoop zou leggen, bestaat het uit allemaal weerhaakjes. Door wol te krimpen en samenpersen door middel van warm water, zeep en beweging, ontstaat vilt. Vilt is dus eigenlijk niets meer of minder dan wol waarvan de weerhaakjes aan elkaar zijn gehaakt.

Duurzaam wol 🌏

Omdat vilt een product is van wol, moeten we eigenlijk een stapje teruggaan en onderzoeken hoe duurzaam wol is. Wol is afkomstig van het haar van een schaap of geit. Het mooie daaraan? Het groeit gewoon weer aan nadat het is afgeschoren. Wil je het echt goed doen? Kies dan voor biologische wol/vilt. De schapen in de biologische veeteelt hebben een beter bestaan én er worden geen schadelijke chemicaliën gebruikt om hun vacht te beschermen tegen bijvoorbeeld insecten.

Wol en vilt gaan door hun slijtvaste vezel ontzettend lang mee. Het is duurzamer om een (prijziger) product te kopen dat jarenlang meegaat, dan te kiezen voor goedkope wegwerpproducten! Is je wollen of vilten product dan toch versleten, is het 100% biologisch afbreekbaar.

PLA


PLA milieuvriendelijker dan plastic
🌾

PLA is een biologisch afbreekbaar plastic. Het is nauwelijks te onderscheiden van ‘gewoon plastic’, maar veel vriendelijker voor de planeet. PLA wordt namelijk gemaakt van melkzuur. Dat melkzuur halen ze uit landbouwproducten zoals mais, bieten en suikerriet. Uit de bladresten wel te verstaan, waardoor geen kostbaar voedsel verloren gaat!

PLA is bovendien 100% composteerbaar en voedselveilig. En bij de productie van PLA komt zo’n 75% minder CO2 uitstoot vrij dan bij het produceren van plastic uit aardolie.

Kurk


Kurk was immens populair in de jaren ’70 en is inmiddels weer aan een opmars bezig. In steeds meer producten wordt kurk verwerkt: tassen, portemonnees, telefoonhoesjes en notitieboeken. En dat is goed nieuws! Kurk is namelijk ont-zet-tend duurzaam. Kunnen we weer lekker creatief kurken met z’n allen 😉

Waarom kiezen voor kurk?

Een goede reden om voor kurk te kiezen zijn de fijne eigenschappen van het materiaal. Zo is kurk van nature waterafstotend, geluiddempend, antistatisch en licht van gewicht.

Een nog betere reden om voor kurk te kiezen is duurzaamheid. Kurk is namelijk 100% biologisch afbreekbaar en kan worden gerecycled zonder uitstoot van giftige stoffen.

Hoe duurzaam is de productie van kurk?

 Om te beginnen hoeven er geen bomen gekapt te worden om kurk te winnen. Kurk wordt namelijk verkregen door de schors van de kurkeik te strippen. Dat wordt gemiddeld eens in de 9 jaar gedaan, zonder de boom te beschadigen. In de tussenliggende jaren groeit de schors gewoon weer aan. Dat maakt de kurkeik tot een levende kurkfabriek.

Is dat dan niet slecht voor de kurkeik? 🌳

Nee, juist niet! Een kurkeik leeft langer als de bast eens in de zoveel jaar verwijderd wordt. Een kurkeik die niet wordt gestript leeft zo’n 80 jaar. Een eik waarbij dat wel gebeurt, leeft wel 200 jaar! Wereldwijd is er zo’n 2,2 miljoen hectare kurkbos. Het overgrote deel daarvan bevindt zich in Portugal en Spanje. Omdat de lokale bevolking voor een groot deel economisch afhankelijk is van de productie van kurkproducten, worden de bomen goed beschermd door de Portugese overheid. Bomen mogen niet zomaar worden gekapt en er worden regelmatig nieuwe bomen geplant om ook in de toekomst aan de vraag te kunnen voldoen.

Minder CO2 uitstoot dankzij kurk

Wist je dat een kurkeik die gestript is, wel 3 tot 5x meer CO2 kan absorberen dan een niet gestripte kurkeik? Kurkeiken verminderen de CO2 uitstoot daarmee jaarlijks met 5% en leveren dus een mooie bijdrage tegen de opwarming van de aarde.

Wil jij deze duurzame boodschap doorgeven in een mooi relatiegeschenk? Kijk dan eens naar GreenCorry, onze koffiebeker van kurk.

Duurzaam hout


Hout. We maken er meubels van, bouwen er boomhutten mee en verwerken het in duizenden producten. Een prachtig materiaal met een natuurlijke en luxe uitstraling. Het grote nadeel: bomen worden gekapt om het te winnen. Dat kun je niet voorkomen. Wanneer je toch voor hout kiest, kun je het een stuk milieuvriendelijker doen door te kiezen voor het juiste hout.

Is hout duurzaam? 💪

Hout is duurzaam in de zin dat je telkens opnieuw bomen kunt planten en omdat er weinig fossiele brandstoffen (zoals olie en gas) nodig zijn om hout te kappen en verwerken. Bovendien gaat hout ontzettend lang mee, is het makkelijk te hergebruiken én volledig biologisch afbreekbaar (mits het onbewerkt is).

Bij hout is het daarom van belang te letten op een FSC- of PEFC-keurmerk. Die keurmerken garanderen dat het hout uit duurzaam beheerde bossen komt. Producten met het FSC-Recycled logo bestaan uit hout dat voor 85% gerecycled is. Door te kiezen voor gerecycled hout gaan er minder bomen verloren!

Duurzame houtsoorten 🌳

Bamboe behoort tot duurzame ‘houtsoorten’. Dat is een ietwat misleidende naam, omdat bamboe een grassoort is, maar het principe is hetzelfde. Het is een natuurlijk product met duurzaamheidsklasse 1, wat betekent dat het meer dan 25 jaar meegaat en dus een milieuvriendelijk alternatief is voor hardhout.

Een andere houtsoort die goed scoort op duurzaamheid is kokoshout. Kokospalmen leveren de welbekende kokosnoten. Na enkele tientallen jaren groeien en geen nieuwe kokosnoten meer en is de boom aan het einde van zijn levensduur gekomen. Waar kokospalmen voorheen gekapt en afgevoerd werden, is gelukkig inmiddels ontdekt dat het hout goed hergebruikt kan worden in producten.

Papier


Gerecycled en duurzaam papier
💚

Zo’n 4 miljard bomen worden jaarlijks gekapt voor de papierindustrie. Daarnaast wordt voor de verwerking tot papier veel water en energie verbruikt. Hoog tijd dus om op zoek te gaan naar alternatieven. Zo bestaat er inmiddels papier van olifantenpoep, van steenpuin en kun je zelfs notitieboeken kopen zónder papier.

Kies je toch voor papier, kies dan voor gerecycled papier. Voor gerecycled papier hoeven geen bomen gekapt te worden.

Door te kiezen voor gerecycled papier, bespaar je:

  • -100% hout
  • -83% water
  • -72% energie
  • -53% CO2 uitstoot.

Koffiedik


Wij Nederlanders zijn dol op koffie. Dat blijkt wel uit de hoeveelheid koffieafval die we op jaarbasis produceren met z’n allen: 300 miljoen kilo. Wat normaal gesproken weggegooid of verbrand wordt, kan ook verwerkt worden tot mooie duurzame producten. Koffiedik blijkt namelijk een prima grondstof! ☕

Neem bijvoorbeeld GreenCoby, onze duurzame koffiebeker. Met een koffiekopje gemaakt van koffiedik, geef je een duurzame boodschap cadeau. Een goede reminder aan de koffieleut in kwestie dat er zoveel meer mogelijk is met koffieafval dan je zou denken. Anders gezegd: hij of zij drinkt op dat moment zijn of haar koffie uit koffieafval! De biologisch afbreekbare koffiekopjes hebben niet alleen een unieke en natuurlijke uitstraling, ze ruiken zelfs naar koffie! Dat is nog eens een koffie-ervaring voor al je zintuigen.

Roestvrijstaal


Bij een duurzaam product denk je waarschijnlijk niet meteen aan roestvrijstaal. Toch zijn er vele relatiegeschenken zoals waterflessen te koop van het materiaal. Hoe duurzaam is roestvrijstaal nu eigenlijk?

RVS gaat honderden jaren mee 💪

Roestvrijstaal is duurzaam in de meest letterlijke zin van het woord: het gaat lang mee. RVS bestaat uit ijzer, chroom, nikkel en koolstof, die worden samengesmolten onder hete temperaturen. Hoewel de productie dus niet erg milieuvriendelijk is (let wel: de Nederlandse productie gebeurt onder zeer strenge milieuwetgeving!), is het eindresultaat dat absoluut wel.

Roestvrijstaal kan honderden jaren meegaan omdat het supersterk en slijtvast is. Is jouw roestvrijstalen product tóch versleten, of heb je het niet meer nodig? Dan is RVS volledig recyclebaar. Roestvrijstaal is dus een veel beter alternatief dan plastic. 91% van plastic wordt namelijk niet gerecycled.

Theezakken 


Theezakken als materiaal voor producten
👍

In de Indiase regio Tamil Nadu worden oude theezakken verzameld en gerecycled in sloppenwijken. Die zakken werden voorheen gebruikt om thee vanuit de plantages naar bijvoorbeeld fabrieken, restaurants en hotels te vervoeren en belandden uiteindelijk op de afvalbergen. De theezakken worden gewassen en in een naaiatelier verwerkt tot unieke en duurzame producten zoals GreenTilly, onze duurzame tas. Een leuk bijkomend detail is dat iedere tas gemaakt van theezakjes een unieke print heeft.

Afval krijgt op deze manier een tweede leven, wat niet alleen beter is voor het milieu, maar ook voor inwoners van India. De productie van deze duurzame theetassen zorgt er namelijk voor dat tientallen mensen werk hebben, een inkomen en dus betere leefomstandigheden.

Rijstafval


Van rijst naar product

Wereldwijd eten zo’n 6 miljard mensen rijst. Per dag gemiddeld 235 gram per persoon. Je kunt dus gerust zeggen dat we verzot zijn op rijst. En wat te denken van gepofte rijst, mihoen, Japanse zoutjes en rijstcrackers.

Duurzame producten van rijstafval 🍚

Met al dat rijst, is er dus ook veel rijstafval in de vorm van bladeren en kaf. Zonde toch, als al dat rijstafval op afvalhopen belandt? Je kunt er immers leuke relatiegeschenken en alledaagse producten mee maken.

Zo verkopen we bij GreenBetty o.a. drinkbekers van rijst. De rijstbekers bestaan voor 80% uit rijstvezels en voor 20% uit ligninezetmeel. Helemaal natuurlijk dus! En dus ook volledig biologisch afbreekbaar en composteerbaar. Producten gemaakt van rijst bevatten daarnaast geen melamine, BPA of schadelijke chemicaliën.

Stonepaper: papier van steenpuin


Van steenpuin naar papier: stonepaper

Denk je aan steenafval, denk je waarschijnlijk aan stenen, kiezels, grind, een verbouwing of werkplaats. Maar wist je dat je van dat steenpuin papier kunt maken?

Steenpuin: we hebben er ontzettend veel van. Door dat puin te verwerken tot papier, creëer je het duurzame materiaal stonepaper. Stonepaper bestaat voor 80% uit steenafval en voor 20% uit HDPE, een schone kunststof van kool- en waterstof om het steenpoeder te binden. Allemaal gerecyclede materialen, die daardoor veel minder impact hebben op het milieu. Ook dit notitieboek is gemaakt van stonepaper.

De productie van stonepaper 💪

Bijna nog duurzamer dan het materiaal zelf, is de productie van stonepaper. Daar zijn – in tegenstelling tot de productie van normaal papier- geen bomen, water, bleekmiddelen of chemische stoffen voor nodig.

En het eindresultaat? Dat is van ontzettend hoge kwaliteit. Papier van steenafval is moeilijk te scheuren, waterafstotend en kan bovendien oneindig gerecycled worden zonder kwaliteitsverlies.

Stonepaper vs. gewoon papier

  • 1 ton stonepaper in plaats van papier is zuurstof voor 40 mensen per jaar;
  • En 142 dagen douchen;
  • 1,5 jaar energie voor 1 huishouden;
  • En een vermindering van CO2 uitstoot vergelijkbaar met een autorit van 4520 km. Dat is van Amsterdam naar Jeruzalem.

Olifantsgras


Olifantsgras heeft niets met olifanten te maken. Maar ondanks deze dus ietwat misleidende naam, is de boodschap dat zeker niet. Olifantsgras is namelijk ontzettend duurzaam en wordt niet voor niets het ‘groene goud’ genoemd.

Het gras is altijd groener… 🌱

Olifantsgras groeit gewoon op Hollandse bodem. En het levert wel 20 ton per hectare per jaar op! Uit de vezels worden producten gemaakt die papier (en dus het kappen van bomen) overbodig maakt. Zo ook GreenElly, ons notitieboek van olifantsgras.

Meer duurzame voordelen van olifantsgras op een rijtje:

  • Een hectare olifantsgras neemt 4x zoveel CO2op dan een hectare bomen;
  • Olifantsgras heeft geen extra water nodig om te groeien. Het heeft genoeg aan Hollandse regen;
  • Omdat het gras vrijwel geen vocht bevat, hoeft het bij de verwerking tot papier niet gedroogd te worden. Dat scheelt bakken energie;
  • Olifantsgras bevat van nature cellulose en lignine, die het zijn stevigheid geven. Dat zie je ook terug in het papier;
  • Ook heeft olifantsgras geen onkruidbestrijding of insecticide nodig. Het groeit namelijk zo’n 4 meter hoog. Andere planten krijgen simpelweg de kans niet om het gras te verdringen;
  • Omdat olifantsgras in Nederland groeit, hoeven zowel het gras als het uiteindelijke product niet ver te worden vervoerd, en ook dat is natuurlijk beter voor het milieu.

Drankkarton


In een gemiddeld huishouden gaan er jaarlijks tientallen doorheen: drankkartonnen verpakkingen. Denk bijvoorbeeld aan je lege pak vla, melk of yoghurt, de drinkpakjes van de kinderen en de verpakking van jouw favoriete sapje. Vaak belanden deze verpakkingen linea recta in de prullenbak. Zonde, want door ze te recyclen kunnen er niet alleen nieuwe drankverpakkingen worden gemaakt, maar ook gave giveaways, zoals deze pen die is gemaakt van een melkpak.

Van drankkarton naar balpen 👌

Het proces van drankkarton recyclen is hetzelfde als dat van papier. Het drankkarton wordt in een kuip of trommel met water gelegd en binnen 20 minuten komen de verschillende vezels los van elkaar. Het papier en de cellulose worden omgetoverd tot nieuw drankkarton. Wat overblijft is polyethyleen en aluminium. Die stoffen worden vermaakt tot korrels en daar wordt bijvoorbeeld bovenstaande pen van gemaakt.

Door jouw melkpak (of ander drankkarton) te recyclen:

  • Bespaar je 75% brandstof;
  • 90% water;
  • En 70% CO2

rPET


Plastic is een ramp voor onze natuur. Jaarlijks belandt er 8 miljoen ton plastic in alleen al de oceaan. En hoewel er tegenwoordig gelukkig alternatieven zijn, vind ik het net zo belangrijk dat er met het bestaande plastic iets goeds wordt gedaan. Iedere PET-fles die gerecycled wordt, is er namelijk één minder in de oceaan. Onze balpen GreenEtty bijvoorbeeld, welke is gemaakt van 1 gerecyclede PET-fles!

Waarom kiezen voor rPET? 🌏

Per persoon belanden er jaarlijks 116 flesjes in de oceaan. Door plastic te recyclen belandt het niet in de natuur! En voor ieder product dat gemaakt wordt van gerecycled plastic, hoeft geen regulier plastic uit aardolie te worden gemaakt.

  • Door PET-flessen te recyclen, bespaar je 75% fossiele brandstoffen;
  • Ook stoot het zo’n 70% minder CO2 uit;
  • Plastic recyclen bespaart 90% water;
  • En dat terwijl rPET van dezelfde hoge kwaliteit is als ‘gewoon’ plastic uit aardolie;
  • Recyclen creëert bovendien wereldwijd veel extra banen.