Oeko-tex: een belangrijk label voor duurzame relatiegeschenken

Als we het hebben over duurzame relatiegeschenken, komt het begrip "Oeko-Tex katoen" vaak naar voren. Misschien heb je er al eens van gehoord, of misschien zegt het je helemaal niks. In ieder geval: Oeko-tex is een belangrijk label voor duurzaam textiel. Ik leg je meer uit over dit label, en wat we kunnen doen om relatiegeschenken nog duurzamer te maken.

Wat is Oeko-Tex Katoen?

Oeko-Tex katoen is katoen dat voldoet aan de normen van Oeko-Tex, een wereldwijd erkend certificeringsysteem voor textiel. Dit certificaat wordt uitgereikt aan textielproducten die zijn getest op schadelijke stoffen en die voldoen aan strenge milieueisen.

In het geval van katoen betekent dit dat het textiel vrij is van schadelijke chemicaliën en stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van mens en milieu. Dit omvat bijvoorbeeld pesticiden, zware metalen en schadelijke kleurstoffen.

Het label Oeko-Tex vertelt ons dus eigenlijk dat textiel veilig is voor mensen en geen schadelijke stoffen bevat.

Waarom is het Oeko-Tex Label belangrijk?

Waarom is het belangrijk dat textielproducten het Oeko-Tex label hebben?

 1.        Gezondheid en Veiligheid: Het label verzekert ons dat het product geen schadelijke stoffen bevat die allergieën, huidirritaties of andere gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Dit is vooral belangrijk voor producten die direct in contact komen met je huid, zoals kleding, sokken of dekens.
 2.         Milieuvriendelijkheid: De Oeko-Tex certificering stelt strenge milieueisen. Zo mogen er geen schadelijke chemicaliën of pesticiden gebruikt worden tijdens het productieproces.
 3.           Transparantie en Betrouwbaarheid: Heb je een product met een Oeko-Tex label? Dan weet je zeker dat het goed zit. De producten worden namelijk getest door onafhankelijke controleurs.

Oeko-Tex betekent niet per se duurzaam

Het Oeko-Tex label is een belangrijke certificering die alle duurzame textielproducten zouden moeten hebben. Maar dat betekent niet per se dat alle producten met een Oeko-Tex label duurzaam zijn. Het is belangrijk om te onthouden dat duurzaamheid nog veel meer onderdelen bevat. Oeko-Tex zegt bijvoorbeeld niks over het soort textiel, waar het geproduceerd wordt, of onder welke omstandigheden.

Zo kan een product gemaakt van polyester ook een Oeko-Tex label hebben, terwijl dit niet duurzaam is. Polyester wordt vergaard uit olie en is niet afbreekbaar, waardoor het juist heel milieubelastend is.

Dit betekent niet dat Oeko-Tex zinloos is, zeker niet! Maar het is wel belangrijk om naar het hele plaatje te kijken.

Een duurzame checklist

Bij het selecteren van relatiegeschenken is het dus belangrijk om verder te kijken dan alleen het Oeko-Tex label. Dit zijn een aantal andere factoren waar ik nog meer rekening mee houd:

 • Materiaal: Een duurzaam materiaal is niet belastend voor de aarde om te produceren. Denk bijvoorbeeld aan biologisch katoen, bamboe of gerecycled plastic.
 • Afbreekbaar of recyclebaar: Duurzame materialen zijn ook biologisch afbreekbaar of makkelijk recyclebaar. Dit betekent dat de materialen weer door de natuur opgenomen worden, of makkelijk te veranderen zijn in andere producten of stoffen.
 • Levensduur en kwaliteit: Duurzame producten zijn herbruikbaar en zijn dus vaak van goede kwaliteit, in tegenstelling tot wegwerpproducten. Zo hoef je minder vaak nieuwe producten te kopen, wat ook weer goed is voor het milieu.
 • Productieomstandigheden: Hoe zijn de arbeidsomstandigheden bij de productie? Waar worden de producten geproduceerd? Het is een stuk duurzamer als producten lokaal geproduceerd worden, en het liefst dichtbij huis. Zo is er minder vervuiling door transportatie.

In de spotlight: GreenPetsy sokken

Ben je op zoek naar een duurzaam en origineel relatiegeschenk? Kies dan voor GreenPetsy sokken, een van mijn bestsellers!

 

 

De GreenPetsy sokken hebben niet alleen het Oeko-Tex label, maar voldoen aan alle duurzame checks:

 • De sokken zijn gemaakt van gerecycled katoen en gerecycled plastic, zo wordt er 1000 liter water per paar sokken bespaard!
 • De materialen zijn goed te recyclen aan het einde van hun levensduur, dat hebben ze immers al een keer eerder gedaan.
 • GreenPetsy sokken draag je prima elke dag voor jarenlang! (Wel even tussendoor wassen…).
 •  De sokken worden binnen Europa geproduceerd en 5% van de winst wordt gedoneerd aan de Plastic Soup Foundation die strijden voor plastic-vrije oceanen.

Ben je op zoek naar nog meer duurzame relatiegeschenken met het Oeko-Tex label? Bekijk hier mijn hele collectie!